Dit zijn de belangrijkste mijlpalen sinds juni 2024

Deel dit artikel op

Onze vorige nieuwsbrief verscheen vlak voor de zomervakantie – nu alweer bijna een half jaar geleden. In de tussentijd zijn er weer veel ontwikkelingen geweest ten aanzien van de afbouw van JeugdhulpPlus. We zetten de belangrijkste mijlpalen voor je op een rijtje, met waar mogelijk links naar de betreffende documenten of websites.

Juli 2024

De Jeugdautoriteit publiceert een update van de
Monitor JeugdzorgPlus, met als peildatum 31 maart 2024. In deze Monitor houdt de Jeugdautoriteit bij wat de capaciteit en de bezetting is binnen de gesloten jeugdzorg (JeugdhulpPlus). Oorspronkelijke aanleiding voor de Monitor was het signaal in juli 2022 over de dalende bezettingsgraad binnen gesloten instellingen.

Augustus 2024

Publicatie Tweede Kwartaalrapportage van de Plaatsingscoördinatie JHP.
Ieder kwartaal stelt de plaatsingscoördinatie Zuid West kwartaalcijfers op. Deze cijfers geven weer hoeveel aanmeldingen en plaatsingen er per kwartaal hebben plaatsgevonden. In de analyse wordt aandacht besteed aan de plaatsingen per gemeente, per instelling en de aantallen jongeren in zorg.

September 2024

Derde actualisatie van het Bovenregionaal Plan Af- en Ombouw JeugdhulpPlus Zuidwest is (zij het met enige vertraging) vastgesteld door de Bovenregionale Stuurgroep JHP. Document DGJ - 5b - 27112023 Actualisatie bovenregionaal plan JZ+ - iBabs Publieksportaal.

September 2024

November 2024

Na 2 jaar inzet van Interbestuurlijk Toezicht (IBT) heeft de staatssecretaris VWS  besloten dit middel te beëindigen op advies van de Jeugdautoriteit. De gemeenten in landsdeel Zuidwest staan dus niet meer onder IBT.

Volgens de Jeugdautoriteit is het IBT niet meer nodig, nu de 3e actualisatie van het BRP en de Specifieke Uitkeringen-regeling (SPUK) zijn vastgesteld en de afspraken tussen aanbieders en het Landsdeel via een concept-overeenkomst bijna zijn afgerond. In deze fase van het proces is het monitoren van beide aanbieders vanuit inschaling in het Draaiboek Continuïteit Jeugdhulp passend er, aldus de Jeugdautoriteit.

November 2024

In 2021 zijn door het Rijk, de gemeenten, aanbieders en de Jeugdautoriteit bindende afspraken gemaakt over de rollen en verantwoordelijkheden van partijen als het risico op discontinuïteit van zorg ‘zorgelijk’ wordt. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Convenant Bevorderen Continuïteit van Jeugdhulp en het bijbehorende Draaiboek Continuïteit Jeugdhulp.

In november 2024 zijn in dit kader de volgende ontwikkelingen te melden:
Schakenbosch: volgens de richtlijnen uit het Draaiboek wordt Schakenbosch ingeschaald van trede 4 (‘problematisch’) naar trede 2 (‘risicovol’). Dit komt vooral doordat het nog niet duidelijk is of de alternatieven kunnen worden bekostigd uit de SPUK-regeling, in relatie tot de continuïteit op de middellange termijn, als Schakenbosch afbouwt naar 54 plekken.

iHUB: de Jeugdautoriteit adviseert om het onderdeel residentiële jeugdhulp van trede 4 (‘problematisch’)  naar trede 3 (‘zorgelijk’) te plaatsen. Conform het Draaiboek zal de Jeugdautoriteit vanuit trede 3 de uitvoering van de plannen monitoren. Als er ongewenste afwijkingen zijn kan de Jeugdautoriteit de stelselpartijen informeren en actie ondernemen om daarmee het evenwicht te herstellen.

November 2024

Kwartaalrapportage 3 van de Plaatsingscoördinatie JHP wordt gepubliceerd.

December 2024

iHUB en accounthouder Rotterdam komen tot overeenstemming met betrekking tot de afbouw van JeugdhulpPlus op locaties Rijnhove en Harreveld. Dit wordt bezegeld met een door partijen ondertekende overeenkomst.