Laatste stand van zaken rondom Bovenregionaal Plan:

Organisch proces vanuit samenwerking en voortschrijdend inzicht

Deel dit artikel op

Het komt in bijna ieder gesprek in onze nieuwsbrieven wel naar voren: de afbouw van JeugdhulpPlus kan alleen goed worden georganiseerd als de verschillende regio’s hierin samen optrekken. Een geïsoleerde aanpak is eigenlijk geen optie: alle betrokkenen hebben elkaar nodig. Daarom is al een paar jaar geleden besloten om een gezamenlijke visie en een centrale regie vast te leggen in een Bovenregionaal Plan.

Wat houdt het Bovenregionaal Plan ook alweer in?

In het Bovenregionaal Plan geven de vijf jeugdhulpregio’s, samen met de aanbieders Horizon (iHUB) en Schakenbosch, de gecertificeerde instellingen en het onderwijs invulling aan de ambities van regio Zuidwest Nederland. Het plan is erop gericht om jongeren zo min mogelijk in een gesloten setting terecht te laten komen. De volgende onderwerpen zijn bijvoorbeeld vastgelegd:

  • Het streven om het aantal JH+-plekken zoveel mogelijk omlaag te brengen
  • Alternatieve zorgvormen ontwikkelen
  • Het aantal gesloten en hybride plekken waarnaar wordt gestreefd

Actualisatie

De afbouw van gesloten plekken is een ingewikkelde puzzel gebleken, die afhankelijk is van allerlei factoren. Het is een organisch proces, gepaard met diverse maatschappelijke ontwikkelingen, veranderingen in financieringsmogelijkheden en voortschrijdend inzicht. Vandaar dat de afgelopen jaren al enkele malen een actualisatie nodig was van het Bovenregionaal Plan. Eind september 2024 is er opnieuw een actualisatie geweest van het plan. Hierbij zijn zorg en onderwijs onlosmakelijk met elkaar verbonden.  

Ambitie

De huidige stip aan de horizon is dat in 2028 nog maximaal 54 hybride bedden zijn voor de 12+-groep, te vinden op één locatie, Schakenbosch. Daarbij gaat het om een groep waarin jeugdigen geplaatst worden met een Machtiging Gesloten Jeugdhulp (MGJ), een voorwaardelijke MGJ of een geschorste MGJ. Ook is het de ambitie dat er in 2025 geen gesloten voorzieningen meer bestaan voor jongeren onder de 12 jaar.

Een ander belangrijk uitgangspunt is dat vanaf 2025 iedere jongere binnen de eigen regio terechtkan voor passende zorg. De inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen wordt zoveel mogelijk teruggedrongen. Als een gesloten plaatsing toch nodig is, zal dit zo kort mogelijk (het streven is maximaal 10 weken) zijn, als onderdeel van een langer traject waarbij zowel de stamschool als het eigen netwerk intensief worden betrokken.

De ambitie binnen regio Landsdeel ZuidWest in één oogopslag

Locatie Besluit JHP Capaciteit JHP juni 2024 Capaciteit hybride 2028
Schakenbosch Tijdelijke extra capaciteit vanaf Q2 2025: 12 bedden t.b.v. schuifcapaciteit Harreveld 72 54
Bergse Bos  Geen nieuwe instroom ZW vanaf 1-5-2025 voor 12-  12 0
Rijnhove  Geen nieuwe instroom ZW vanaf 1-4-2026 18 0
Harreveld  Geen nieuwe instroom ZW vanaf 1-4-2025 21 0
Landsdeel totaal    130 54

Uitgangspunten

Om deze ambitie te bereiken staan drie uitgangspunten centraal:

  • Onderwijs is leidend, waarbij wordt uitgegaan van een doorlopende leerlijn
  • Het zorg- en onderwijsaanbod wordt uitgebreid met GGZ- en LVB-expertise en verslavingszorg
  • Er wordt met een positieve blik gekeken naar de talenten en mogelijkheden van kinderen en jongeren vanuit aandachts- en liefdevolle, trauma-sensitieve zorg en onderwijs.

OOGO

De beweging rondom de af- en ombouw van JeugdhulpPlus en het residentieel onderwijs wordt gemonitord vanuit een Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO). Hier wordt onder andere de samenwerking van onderwijs en door gemeenten gefinancierde hulp (zoals jeugdhulp) afgestemd. Het OOGO gaat uit van:

  • Een gemeenschappelijke visie
  • Duidelijke doelgroepen en ondersteuningsbehoeften
  • Daarop afgestemde voorzieningen
  • Ondersteuning die dicht bij het kind en zijn omgeving blijft
  • Een vanuit de ondersteuningsbehoeften ingericht programma (onderscheiden naar financier)
  • Afspraken over de financieringswijze