Voorwoord
Welkom bij de vierde editie van JeugdhulpPlus Perspectief, de nieuwsbrief waarin we een toelichting geven op de ontwikkelingen rondom het afbouwen van de gesloten jeugdhulp en het invoeren en verbeteren van alternatieven. Inderdaad, het heeft even geduurd voordat wij weer met een nieuwsbrief kwamen: in september 2023 zag de laatste editie het levenslicht.
Viel er niets te melden? Integendeel. Als je verder doorklikt naar de artikelen zul je het met ons eens zijn dat er hard is gewerkt. Maar ook dat we soms werden ingehaald door de tijd, of door onverwachte ontwikkelingen die maakten dat er even geen ruimte was om rustig te reflecteren, laat staan een nieuwsbrief te schrijven.
We hebben nog steeds het eindstation niet bereikt, de trein rijdt nog altijd door. Toch vonden wij het tijd om je een update te geven. Allereerst willen wij je alvast kort meenemen in de status quo van het transitieproces. Waar staan we nu, medio juni 2024 ten opzichte van september 2023? Even in grote lijnen:
- JeugdhulpPlus wordt conform de wens van het Rijk, verder afgebouwd. Er lijkt enigszins een stabilisatie in capaciteit en bezetting plaats te vinden.
- De afbouw en ombouw naar alternatieven is een lastige opgave in een dynamisch speelveld. Hierdoor vergt het traject meer tijd dan gehoopt. Wel werken iHub en Schakenbosch nauw samen aan dit traject. Ga naar het artikel.
- Landsdeel Zuidwest staat nog steeds onder Interbestuurlijk Toezicht, dat gericht is op zorgcontinuïteit van de cruciale jeugdhulp en opbouw van alternatieven.
- Het Rijk ziet inmiddels voor zichzelf ook een intensievere rol: het faciliteren met SPUKs (Specifieke uitkeringen) en het landelijk aanvliegen van het vraagstuk wat geschikte alternatieven voor JeugdhulpPlus zijn en hoe het transitieproces moet plaatsvinden.
Je merkt dat we de huidige situatie bewust het label “anno juni 2024” hebben opgeplakt. Dat is niet voor niets: de ontwikkelingen in de jeugdhulp gaan razendsnel.
Alle partijen werken momenteel aan het leggen van deze complexe, maar o zo belangrijke puzzel, die moet maken dat jeugdhulp in Nederland beter wordt en werkbaar blijft. En dat uiteraard tegen aanvaardbare kosten.
Dankzij die inspanningen verwachten wij binnenkort, waarschijnlijk aan het eind van deze zomer, alweer een derde actualisatie van het Bovenregionaal Plan. In dit plan staat ondermeer hoe het landsdeel kijkt naar de integrale benadering van zorg en onderwijs; de uitstroom en nazorg en de ontwikkeling van een regionaal alternatief aanbod. Dan zullen er weer nieuwe ontwikkelingen zijn en allerlei initiatieven verder uitgerold worden.
Fijne zomer!